Populärteknik

Hur blir det sot på utsidan?

Varifrån kommer sotet på utsidan av gjutjärnspannan? Foto: Colourbox

TEKNIKFRÅGAN. Hur uppstår det knaggliga sotet på stekpannans utsida? Den ärvda gjutjärnspannan förbryllar Ny Tekniks läsare.

Publicerad

Läsarfråga:

Bland vårt arvegods finns gjutjärnsstekpannor som troget tjänat familjen i snart 100 år. Men hur och varför uppstår det knaggliga, fastbrända sotet på utsidan som återkommande måste knackas och skrapas bort?

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här