Hundar har en inbyggd kompass

2016-02-24 12:34  
Att hundar hittar så bra kan bero på att det i deras ögon finns en molekyl som kan känna av jordens magnetfält. Foto: Alamy

I ögat på en hund finns en molekyl som kan känna av jordens magnetfält.

Att flyttfåglar kan orientera sig efter jordens magnetfält är känt sedan länge. Men nu visar det sig att även hundar och vissa apor, men inte kattdjur, kan känna av magnetism.

I ögonen på 90 olika däggdjursarter har forskare vid Max Planck Institute i Tyskland hittat den ljuskänsliga molekylen kryptokrom 1, skriver institutet.

Den hjälper djuren att alstra dygnsrytmen men kan även känna av magnetfält vilket kan hjälpa dem att hitta riktningar, känna av höjder och position. Hypotesen är att molekylen då den är placerad i ögat gör att djuren kan "se" jordens magnetfält som linjer eller andra markeringar.

Men forskarna vet ännu inte om hundarna och de andra däggdjuren med magnetsinnet verkligen utnyttjar denna möjlighet. Det kan vara så att förmågan är en kvarvarande evolutionär egenskap som inte längre används vilket forskarna ska undersöka i fortsatta studier.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer