Hot mot Hakkastrimning

2011-05-26 13:28  

En apparat som mäter bilbuller ska haffa ljudmarodörerna.

Automatiska fartkontroller som fotograferar fortkörare har funnits längs svenska vägar sedan 1989.

Nu är en liknande teknik på gång som mäter bilens buller.

Tekniken har utvecklats av det kanadensiska företaget SNR Systems och heter The Noice Snare.

Den placeras i en övervakningsbil och mäter förbipasserande fordons ljudnivå. När den ligger över ett visst gränsvärde spelas ljudet in samtidigt som en videokamera filmar bilen och dess nummerplåt.

Enligt företaget ska detta vara tillräckliga bevis för myndigheter som vill straffa bilister som överträder gällande bullergränser.

Exempelvis de som tagit bort ljuddämparen eller gjort hål i den för att få ett maffigare ljud, så kallad Hakkas-trimning.

Men även de som kör runt med en monsterstero och nedvevade rutor ska kunna sättas dit.

Enligt SNR Systems kan deras teknik identifiera enskilda fordon såväl i tät trafik som på flerfiliga motorvägar.

Apparaturen som göms i övervakningsfordonet, vilket inte behöver vara bemannat, kan skicka ett meddelande om överträdelser via e-post eller sms till polisen eller någon annan myndighet.

Vid sidan av att vara störande kan trafikbuller även orsaka sjukdomar. I en svensk studie från 2009, som det kanadensiska företaget refererar till, sägs exempelvis att risken för att drabbas av hjärtinfarkt ökar med 40 procent för dem som utsätts för trafikbuller över 50 dB.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer