Hörluren avslöjar din identitet

2016-03-09 14:05  
En människas öronvindlingar är så unika att analysen av ett ljud som reflekteras i örat kan användas för id-kontroll. Foto: NEC

Nu kan även ljud användas för att identifiera en person.

Fingeravtryck, ögonskanning och röstprov är några av de metoder som används för identifikation. Till och med gångstilen sägs kunna peka ut en viss människa.

Nu har NEC utvecklat en metod där innerörats utformning kan användas för säker identifiering, skriver företaget i en pressrelease.

Det bygger på att öronvindlingarna är så unika att två personer sannolikt inte har exakt lika dana.

I NEC:s metod sänds en kort ljudpuls in i örat via en hörlur som är kombinerad med en mikrofon. Den registrerar ekot från ljudpulsen som analyseras och visar örats unika "fingeravtryck".

Enligt NEC tar hela proceduren bara någon sekund och träffsäkerheten sägs vara bättre än 99 procent.

När tekniken är färdigutvecklad omkring 2018 kan den bli ett alternativ till fingeravtrycksläsaren i mobiler men kan även användas för många andra applikationer där nuvarande metoder för identitetskontroll inte passar. Ett exempel kan vara att göra en snabb id-kontroll av en person man ringer upp med mobilen.

Jan Melin

Mer om: Id-kontroll

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer