Hoppet genom ljudvallen snabbare än man trott

2013-02-08 14:14  

Nu finns en 71 sidor lång rapport som beskriver när Felix Baumgartner blev första människan att spränga ljudvallen i fritt fall.

14 oktober 2012 hoppade Felix Baumgartner ut från en ballongburen kapsel 38 969 meter ovan mark. Efter 50 sekunder blev han den första människan att spränga ljudvallen i fritt fall.

I presskonferensen några timmar efter hoppet angavs hans högsta hastighet till 1 342,8 km/h. Den är nu korrigerad i en 71 sidor lång rapport om rekordhoppet.

Nu anges hastigheten till 1 357,6 km/h. Alltså 15 km/h snabbare än man först trodde. Det motsvarar en hastighet på Mach 1,25 vilket alltså är 25 procent snabbare än ljudhastigheten på den höjd Baumgartner befann sig.

Även höjden han hoppade ifrån är korrigered. Den visade sig att vara 38 969 m vilket är 76 meter lägre än de första mätresultaten visade.

I rapporten finns också en redogörelse om den enda allvarliga incidenten under hoppet. Under de 30 sekunder Felix Baumgartner färdades i överljudsfart började han snurra och kom in i en så kallad flatspinn och roterade med hastigheten 60 varv/min under 13 sekunder. Tack vare sin erfarenhet efter fler än 2 500 hopp som skydiver kunde han häva rotationen som annars hade kunnat leda till medvetslöshet på grund av höga g-krafter.

Även om hoppet var ett spektakulärt jippo för att slå flera världsrekord så var det också ett viktigt vetenskapligt experiment. Mätresultaten och erfarenheterna ska bland annat användas för att utveckla och konstruera räddningsutrustning som kan transportera astronauter och rymdturister till jorden efter ett haveri.

I samband med att rapporten offentliggjorts har även en superrealistisk animerad video om rekordhoppet släppts för nedladdning.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer