Hoppar av hoppet genom ljudvallen

2010-10-13 14:49  

Felix Baumgartner planerade att som första människa falla fritt genom ljudvallen. Men nu drar sponsorn i nödbromsen.

Österrikaren Felix Baumgartner har länge planerat att färdas med en heliumballong till 36 km höjd, för att därifrån kasta sig handlöst mot marken och på vägen överskrida ljudhastigheten. På 1500 meters höjd utvecklas en fallskärm.

Med försöket vill Baumgartner slå det tidigare höjdrekordet för fritt fall, som sattes 1960 av piloten Joe Kittinger. Han hoppade från 31,3 km höjd.

Baumgartner vill också ta reda på vad som händer med en människokropp när den färdas fritt genom ljudvallen. Erfarenheterna skulle eventuellt vara värdefulla när man utvecklar teknik för att rädda astronauter som måste överge en rymdfarkost.

Och för sponsorn, sportdryckstillverkaren Red Bull, skulle det spektakulära hoppet ge värdefull publicitet.

Problemet är nu att just sponsorn har råkat ut för en stämning från en person som anser sig ha blivit bestulen på hela idén. Daniel Hogan påstår att han presenterade denna idé i en konfidentiell plan för Red Bull för sex år sedan, och att det därför är han som har rätten till evenemanget.

För säkerhets skull har därför Red Bull stoppat Felix Baumgartners hopp i väntan på att ärendet avgörs i domstol. Det är oklart om Baumgartner kan hoppas på ett nytt hopptillfälle, eller om sponsorn lägger ner hela projektet.

För fyra år sedan hoppade Felix Baumgartner från en helikopter och landade på taket på Turning Torso i Malmö. Därifrån hoppade han vidare ner till marken.

Håkan Abrahamson

Mer om: Ljudvallen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer