Hopp om romans för världens ensammaste groda

2018-02-19 11:19  
Med en dejtingprofil hoppas man kunna rädda den utrotningshotade grodarten. Foto: Match

Till slut fick grodan Romeo mer kärlek än han hade kunnat föreställa sig.

Pengarna har strömmat in för att forskarna ska kunna leta upp en partner till ”världens ensammaste groddjur”.

I ett akvarium på ett naturhistoriskt museum i Bolivia simmar grodan Romeo omkring ensam i ett akvarium. Han är den sista kända grodan av sin art, telmatobius yuracare. Nu har han fem år på sig att hitta kärleken, räknat på hur länge arten brukar leva.

På Alla hjärtans dag gick miljöorganisationer ihop med en dejtingsajt för att samla in pengar till Romeo. Grodan fick en egen profil på sajten, och det fick människor från 32 länder att falla för hans charm och skänka nära motsvarande 200 000 kronor.

Läs mer: Världens ensammaste groda tilldelas dejtingprofil – ska rädda arten

Pengarna ska användas för att hitta en partner till Romeo genom ett program för att rädda hans art från utrotning. Forskarna ska bland annat resa till platser där arten förut var vanlig, och till liknande miljöer där ingen har letat.

När forskarna hittade Romeo för tio år sedan anade de inte att det skulle bli så svårt att hitta en Julia. Nu vill de se till att grodan inte går samma öde till mötes som ”Ensamme George”, som var den sista kvarvarande jättesköldpaddan av en särskild underart på Pintaön i Galápagos. När George dog barnlös 2012 dog arten ut.

Viktor Krylmark

Mer om: Utrotningshot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer