Hockeyspelarens formel

2010-02-10 23:00  

Avslöja den mystiska hockeyformeln.

I en bok om ishockey finns följande formel som avser en ishockeyspelare:

Men vad beskriver den? Ett bra knep när det gäller att förstå formler man inte sett förut är att betrakta specialfall.

.

Lösning och kommentarer längst ner på sidan:

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

,

,

,

,

,

.

.

.

.

.

.

Lösning:

Vad är det formeln egentligen beskriver?

Ett bra knep när det gäller att förstå formler man inte sett förut är att betrakta specialfall.

Låt a = 0. Då blir uttrycket F = mg. En god gissning är att det ger tyngdkraften på en hockeyspelare med massan m. Låt sedan g = 0, så att uttrycket blir F = ma. Det skulle kunna vara den horisontella kraften F som ger spelaren accelerationen a utefter isen.

Tyngdkraften och den horisontella kraften är vinkelräta mot varandra. Pythagoras sats ger nu totala kraften som i formeln. Den uttrycker kraften från spelarens ben mot skridskon vid accelerationen (om andra benet är lyft från isen). Ett rimligt värde är a = 6 m/s2. Då blir F faktiskt bara 17 % större än spelarens tyngd.

Ingenjörsvetenskapen är full av formler. Studenterna skulle få en mycket djupare förståelse, om de tidigt lärde sig att reflektera över uttrycken på det sätt som miniproblemet illustrerar, men tyvärr tar det ofta lång tid att nå sådan mognad.

Göran Grimvall

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer