Hjälp Nasa fånga en asteroid

2014-03-24 15:06  
Ett av Nasas egna förslag är att fånga in en asteroid i en stor säck. Foto: Nasa

Nasa vill ha förslag om hur man ska kunna fånga in en asteroid och placera den i bana runt månen.

Nasa uppmanar nu företag, universitet och organisationer att komma med förslag om tekniska lösningar för att hitta asteroider, fånga in dem och föra dem till en omloppsbana kring månen.

Där ska de senare få besök av astronauter som en förövning till att landsätta astronauter på en större asteroid och sedan på Mars.

Förslagen ska lämnas in senast 5 mars och upp till 25 av dessa får dela på motsvarande 40 miljoner kronor för att utveckla sina idéer vidare.

Vid sidan av att vara en språngbräda för att transportera astronauter till Mars vill Nasa även studera möjligheten att kunna hämta mineraler från asteroider och utveckla metoder för att kunna förinta asteroider som är på väg att krocka med jorden.

För några veckor sedan utlyste Nasa tävlingen Asteroid Data Hunter riktad till allmänheten med en sammanlagd prissumma på motsvarande 225 000 kronor.

Den går ut på att med hjälp av nedladdningsbara teleskopbilder utveckla och presentera algoritmer som kan identifiera asteroider.

Jan Melin

Mer om: Asteroid

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer