Hitta vattenläckan med mobilen

2014-08-25 14:46  
Med en värmekamera för mobilen kan man upptäcka dålig isolering och filma i mörker. Foto: Flir

Nu finns en värmekamera i konsumentversion för mobilen.

Senaste åren har flera värmekameror som monteras på en mobil presenterats.

Exempelvis Thermal Imager, Therm-App och Flir One. Den som först kom ut på marknaden var Therm-App för Android från israeliska Opgal. Men den säljs bara till professionella användare. Mu Optics för iOS och Android har ännu inte släppt sin kamera.

Så Flir One som nu börjat säljas ser ut att vara den första för konsumentmarknaden. Men tills vidare bara för kunder i USA.

Kameran monteras på Iphone 5 eller 5s, vilket är de enda mobiler som stöds och med en tillhörande app kan man nu exempelvis leta vattenläckor, kolla husets isolering och upptäcka vilda djur i nattmörker.

Men det är inte stora bilder som presenteras, upplösningen är blygsamma 80 x 60 pixlar. Mobiltillsatsen har emellertid även an vanlig kamera för synligt ljus vars bilder kan överlagras med värmebilderna.

Värmekameran har också en hög känslighet. Det räcker med en temperaturskillnad på 0,1 grad Celsius för att den ska kunna detekteras. När det gäller absolut temperatur är känsligheten +/- 0,8 grader Celsius och högsta temperatur som kan mätas är omkring 100 grader C.

I USA kostar Flir One motsvarande 2 500 kronor vilket kan jämföras med fristående värmekameror som oftast kostar en bra bit över tio tusen kronor.

Jan Melin

Mer om: Värmekamera

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer