Hitta släktgården <br/>från 1600-talet

2010-10-20 12:06  
Västerhaningen kyrka på 1600-talskarta, Google Maps och flygfoto. Foto: Riksarkivet och Google.

Riksarkivet har publicerat tusentals svenska kartor från 1600-talet på webben. Där kan man hitta byar och gårdar i mycket stor skala.

I ett projekt som startade 2001 och slutfördes i år har Riksarkivet skannat och digitaliserat över 12 000 kartor från så kallade geometriska jordeböcker och lösblad. Det handlar om storskaliga kartor från mitten av 1600-talet över byar och enskilda gårdar som nu gjorts tillgängliga gratis via webben.

Så om du känner till släktgården från den här tiden har du stor möjlighet att granska hur förfädernas omgivningar såg ut och även läsa om gårdarna på kartan.

För att hitta rätt finns flera olika sökfunktioner. Exempelvis via en modern karta från Google Maps. Men det går även att textsöka då den skriftliga informationen som finns i anslutning till kartorna eller direkt på kartbilden har renskrivits och lagts i en databas.

I den kan man söka personnnamn, bebygelsenamn, naturnamn och ägonamn.

I databasen finns exempelvis 12 000 byar och ensamgårdar, 22 000 gårdar, 2 300 vattenkvarnar, 1 200 broar och 500 kyrkor.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer