Hitta namnlösa platser på kartan

2015-08-14 11:36  
Markera en plats på kartan så skapas en enkel kod som kan användas för att söka efter platsen. Foto: Google

Nu kan man enkelt ange sin kartposition på platser som saknar vanliga adresser eller namn.

Tidigare i år lanserade Google Open Location Code, OLC, som är ett nytt system för att ange kartpositioner. Det kan användas för att hitta platser som saknar exempelvis vägnamn, husnummer eller andra kännetecken som gör att de kan letas upp i en karta.

När man markerar en plats i OLC-kartan skapas en teckenkod av typ "9FFW83M9+WQ".

Nu har Google gjort dessa koder sökbara i sin vanliga sök- eller karttjänst. Det är bara att skriva in koden och söka så dyker platsen upp på en karta.

Tidigare har man varit tvungen att ange en exakt kartkoordinat för samma sak. Men det kan ge problem vid sökningar då det finns flera olika sätt att notera koordinater där exempelvis 59.326814°, 59°19'36.53"N och 59° 19.609'N betecknar samma latitud. En sådan koordinat kan vara svår att minnas och det är lätt hänt att man skriver fel tecken i en sökruta.

Ett exempel på användning är gänget som hittat en fin badstrand och vill locka dit sina kompisar men inte hittar någon tydlig adress i de vanliga karttjänsterna, skriver Google i sin blogg.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer