Hitta flygvrak i Google Earth

2013-12-11 13:35  
En del av de havererade planen syns tydligt i Google Earth.

På en webbsajt presenteras flygplansvrak som syns i Google Earth och Google Maps.

Idag visar Aftonbladet bilder på en Fokker CV-E som störtade i Vättern 1937. Trots draggningar efter olyckstillfället hittades planet först i augusti i år då planet legat i vatten i 76 år.

Runt om i världen finns givetvis massvis med havererade plan som aldrig hittats eller fått ligga kvar på haveriplatsen. Den som fingranskar Google Earth kan ha tur och hitta några av dessa flygplansrester. Men sajten My Reading Mapped har varit mer systematisk. På Wikipedia finns en artikel med detaljer om haverier med kommersiella flygplan sedan 1919. Men den har bara ungefärliga beskrivningar om var planen störtat. My Reading Mapped har emellertid använt Google Earth för att granska omgivningarna kring dessa och hittade en del av flygplansvraken. De finns nu utmärkta på en karta från Google Maps som producerats av My Reading Mapped. Man kan även ladda ner en fil som visar planen i Google Earth.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer