Hitta den försvunna ön

2012-11-23 13:00  
Här ligger Sandy Island enligt Googles karta. Foto: Google

Forskare seglade iväg mot en ö som de hittat på Googles kartor. Men den dök aldrig upp.

På Googles karttjänst och i Google Earth finns en 26 km lång ö i Stilla havet, tusen kilometer nordost om Australien. Den heter Sandy Island och reser sig en meter över havsnivån enligt höjddata i Google Earth.

Det här tyckte forskare vid University i Sydney i Australien var märkligt. Att en liten ensam ö reste sig ur havet där vattendjupet runt om var över tusen meter. Så de seglade dit under en 25 dagar lång expedition, skriver BBC. Men forskarna hittade ingen ö.

Nu visar det sig att "Sandy Island" även finns på andra kartor än Googles sedan minst ett årtionde. Dock ej på officiella kartor från Frankrike vars territorium den mystiska ön skulle tillhöra.

När, varför och hur ön letat sig in på kartorna och till och med fått ett namn är ännu oklart, skriver BBC.

I och med att ön är döpt handlar det inte om att någon karta bara av misstag fått en färgfläck. Höjdmarkeringen visar även att ön är registrerad som mätdata.

En förklaring skulle kunna vara att ön är ett resultat av copyrightskydd. En del kartförlag lägger in små fel i sina kartor som en icke existerande väg. Då är det lätt att bevisa kartans ursprung om den dyker upp i en piratkopierad form.

- Men det är ovanligt på nautiska kartor då det skulle rubba förtroendet, säger en talesperson för Australian Hydrographic Service till tidningar i Australien som citeras av BBC.

Jan Melin

Mer om: Google Kartor

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer