Hissexpert på Nördkafé

2011-11-15 11:08  

Missa inte ett hissnande föredrag på onsdag.

Andreas Ulvebring har filmat över 1 000 hissfärder senaste året, och har nära 50 000 visningar på sin Youtubekanal. På onsdag 16/11 kl 18 gästar han Nördkaféet på Tekniska museet i Stockholm.

-Jag fick upp ögonen för hissar som liten grabb, säger Andreas. Det var väldigt spännande att åka hiss upp och ner, liksom att åka tåg fram och tillbaka. Buss och spårvagn likaså.

I Sverige finns en liten grupp människor som fastnat för hissar, men också utanför landets gränser hittar man en hel del riktiga entusiaster.

– Det finns många hissnördar världen över som jag har kontakt med, inte minst i USA. En av mina förebilder är signaturen DieselDucy, en världsberömd hissfilmare med närmare 20 miljoner visningar på sina Youtubeklipp med hissfärder.

Andreas är framför allt intresserad av hissar gjorda mellan 1950- och 80-talen, men också en del avancerade udda hissar som är äldre än så. – Tekniska museets stora hiss är en av dem – med den gamla styrningen och känsla för knappstil, säger Andreas.

På onsdagens Nördkafé berättar Andreas om olika hissar genom tiderna, om de strikta regler som formar svenska hissar, och några exempel på hans personliga favorithissar.

Välkomna till Tekniska museet, Museivägen 7, Stockholm, onsdag 16 november kl 18. Fri entré.

Kaianders Sempler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer