Higgspartikeln nyckel till mörk materia

2015-02-23 23:00  
Kina planerar två superacceleratorer, långt större än den 27 km långa partikelacceleratorn vid Cern där Higgs-partikeln hittades. Foto: Jonas Askergren

Den svårfångade Higgspartikeln kan bli nyckeln till universums så kallade mörka materia. En delvis svensk modell sätts nu på prov i Cerns partikelaccelerator.<br/> – Det är en dröm för oss teoretiker, säger Chalmersforskaren Christoffer Petersson.

Higgspartikeln väckte stor uppståndelse när den till slut upptäcktes vid partikelfysiklaboratoriet Cern utanför Genève 2012, nästan 50 år efter det att den förutspåddes första gången. Men den lilla elementarpartikeln förklarar ändå inte riktigt allt. Bland annat får så kallad mörk materia just nu inte plats i pusslet.

Det hoppas Christoffer Petersson, forskare vid Chalmers i Göteborg och Université Libre i Bryssel, och hans forskarkollegor kunna ändra på med sin partikelmodell.

– Vi har tagit fram en mer komplett modell som innefattar även mörk materia-partiklar. Sedan är det dessutom en rolig egenskap av vår modell att Higgspartikeln i den kan sönderfalla till mörk materia-partiklar, säger Petersson.

Två olika forskarlag vid Cern har redan letat efter Higgspartikelns nya teoretiska egenskaper. Men eftersom bara omkring var hundrade Higgspartikel enligt modellen sönderfaller till just mörk materia behövs mer data.

– Om modellen stämmer vore det första direkta beviset på partiklar bortom standardmodellen. Men det kan nog ta något år innan alla data är insamlad, säger Petersson.

Mer om: Higgspartikeln

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer