Herschel släcker ner

2013-05-14 13:35  

Rymdobservatoriet Herschel har studerat stjärnors födsel. Men nu har kylmedlet tagit slut och observationerna upphör.

Herschel behöver flytande helium för att kyla instrumenten. När det sköts upp 2009 var det laddat med över 2 300 liter helium, som långsamt har avdunstat sedan dess.

I slutet av april såg man vid ESA:s markstation i Australien att temperaturen i Herschels instrument hade stigit och fick därmed bekräftat att heliumet var slut.

– Herschel har överträffat alla förväntningar, och gett oss en otrolig guldgruva av data som kommer att hålla astronomer sysselsatta i många år framöver, säger Alvaro Giménez Cañete, ESA:s vetenskapsdirektör, i ett pressmeddelande.

Herschel har det största teleskopet som någonsin har skjutits upp i rymden för att studera infrarött ljus. Det har observerat stjärnors och galaxers uppkomst och utveckling för att vi ska lära oss mer om hur universum blev som det blev.

Herschel har kunnat observera ljus från långa infraröda våglängder till våglängder på strax under en millimeter, vilket har gjort det möjligt att studera områden i universum som annars skulle vara osynliga.

– Herschel har gett oss en ny vy av det hittills gömda universum och har pekat oss mot tidigare osedda födelser av stjärnor och ­galaxbildningar, säger Göran ­Pilbratt, vetenskaplig ledare på Herschelprojektet, i pressmeddel­andet.

Till exempel har observatoriet identifierat många galaxer som bildar stjärnor med häpnadsväckande hastigheter, och som gjorde så även i universums unga år. Iakttagelserna från Herschel antyder att galaxerna då hade mycket mer gas att använda för snabb stjärnbildning.

ESA anser att flera teknologiska framsteg har gjorts i arbetet med Herschel, till exempel utvecklandet av det avancerade lågtemperatursystemet och tillverkningen av den stora spegeln. Teknik­erna har redan kommit till nytta i nya ESA-uppdrag, till exempel i Gaia- och James Webb-teleskopen.

Under maj månad ska Herschel­observatoriet styras in på en bana runt solen där det långtidsparkeras.

Nyfödda stjärnor i Orionnebulosan. De gröna och röda områdena visar emissioner från de allra yngsta stjärnorna, medan det blåa kommer från något äldre stjärnor.

Instrument kyldes till 271 minusgrader

Herschelteleskopets spegel mäter 3,5 meter i diameter.

De två kamerorna täckte tillsammans våglängder mellan 55 och 670 mikrometer.

En högupplöst spektrometer täckte två våglängdsband, 157–212 mikrometer och 240–625 mikrometer.

Alla tre instrument kyldes till 271 minusgrader med hjälp av flytande helium.

Observatoriet har döpts efter astro­nomen William Herschel, som upptäckte infraröd strålning och ­Uranus.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer