Hemmakontoret i fokus när Microsoft lanserar Surface-nyheter

2020-05-08 14:21  

Surface-familjen fortsätter att växa hos Microsoft. Trådlösa hörlurarna Surface Earbuds och ny kraftfullare variant av hybriddatorn Surface Book 3 är två nyheter som sticker ut.

I veckan lanserade Microsoft flera nya produkter och tillbehör i Surface-linjen: Surface Go 2, Surface Book 3, Surface Headphones 2, trådlösa Surface Earbuds - och Surface Dock 2.

"Vårt behov av enheter som hjälper oss att vara produktiva och uppkopplade aldrig varit viktigare", skriver Microsoft i pressutskicket. Och de nya Surface-prylarna har uppenbarligen tagits fram med distansarbete och hemmakontoret i åtanke.

Surface Book 3: ”Microsofts kraftfullaste laptop”

Surface Book-serien är en hybrid mellan bärbar dator och surfplatta men till skillnad från Surface Pro-maskinerna ser den mer ut som en traditionell laptop när den är dockad i tangentbordet.

Precis som tidigare modeller i serien är prestanda i fokus med nya Surface Book 3. Maskinen är bland annat utrustad med den tionde generationens Ice Lake-chipp från Intel, LPDDR4x-ram upp till 32 GB och SSD-lagring upp till 1 TB. Den som är beredd att betala extra kan också få en dedikerad GPU i form av Nvidia Geforce GTX 1650 med 4 eller 6 GB GDDR5-grafikminne.

Läs mer: Nya Macbook Pro 13 tum får uppdaterat tangentbord

Surface Book 3 finns i två storlekar: 13,5 tum och 15 tum. Den mindre varianten ska ha en batteritid på 15,5 timmar, medan 15-tummaren ska kunna komma upp i 17,5 timmar, enligt Microsoft. Det återstår dock att se om Microsoft kan leva upp till dessa löften.

Hybriddatorn nådde butik 3 maj. 13,5-tummare har ett startpris på 20 999 kronor, vilket ger ett Intel core i5-chipp, 8 GB i ram och 256 GB (SSD) i lagring. Grundkonfigurationen av 15-tummaren har en prislapp på 29 499 kronor. Då får köparen ett Intel core i7-chipp, 16 GB i ram och en SSD-lagring på 256 GB.

Surface Go 2: Utökad skärmstorlek

Go-serien är Microsofts satsning på tunnare, lättare och mer prisvärda 2 i 1-datorer. Surface Go har tidigare utmålats som en direkt konkurrent till Apples billigare Ipad-modeller. Microsoft vill hellre kalla nya Surface Go 2 för en "dator". Grundprincipen förblir den samma: prylen går antingen att använda som surfplatta - eller dator med ett tillhörande tangentbord.

Nytt för i år är att skärmstorleken har utökats till 10,5 tum. Beroende på hur mycket köpare är villig att betala, går det antingen att få åttonde generationens Core m3-chipp eller en Pentium Gold 4425Y-processor.

Ram ligger på 4- eller 8 GB. Lagringsalternativen är två, och står mellan 64 GB eMMC eller 128 GB SSD. Batteritiden är beräknad till runt 10 timmar.

Hybridenheten körs dock med Windows 10 Home i S-läge, vilket bland annat innebär att datorn enbart kan ladda ner program från Microsoft Store.

Surface Go 2 släpps 12 maj och har ett startpris på 5 199 kronor.

Surface Earbuds: True wireless-hörlurar

Microsoft visade upp sina nya "earbuds", det vill säga hörlurar med öronsnäckor, redan i oktober. Egenskaper som Microsoft själva gärna lyfter fram är att Surface Earbuds har två mikrofoner i varje öronsnäcka som ska hjälpa till med ljudkvalitet och röstigenkänning, samt att lurarna har en pekyta som gör det möjligt att styra musik, justera volym och besvara samtal med fingergester.

En annan intressant detalj är Surface Earbuds ska kunna användas för att diktera texter i Word och Outlook. Detta kräver dock en Microsoft 365-prenumeration.

Surface Earbuds kostar 2 549 kr och kommer 12 maj.

Surface Headphones 2: Microsofts värstinghörlurar

Surface Headphones 2 från Microsoft. Foto: Press
 

Brusreducerande hörlurar är en stark trend just nu. I Surface Headphones 2 har Microsoft tagit fram ett par omslutande hörlurar som har 13 nivåer av omgivande bruskontroll. Batteritiden beräknas till mellan 15 och 20 timmar, och själva öronkåporna är numera roterbara i 180 grader.

Surface Headphones 2 släpps 5 juni, med ett pris på 2 999 kronor.

Surface Dock 2 ska ta hubben till nästa nivå

Foto: Press
 

Microsofts senaste dockningstation i Surface-serien är en hubb som ska göra det lättare att ansluta externa skärmar, tillbehör och elförsörjning till datorn.

Stationen har bland annat två usb-a-portar och två usb-c-portar, samt en inbyggd 125W-laddare. Utöver det erbjuds också en ingång för ethernet-sladd. Surface Dock 2 landar i Sverige om några veckor, och får då ett pris på 3 299 kronor.

Kalle Wiklund

Mer om: Surface Microsoft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer