Hemligt budskap göms i dansmusiken

2016-08-25 14:34  
En takt med ett ökat tempo kan betyda 1 och ett minskat tempo står för 0. Foto: Krzysztof Szczypiorski

Variationer i musikens tempo kan förmedla dold information.

Steganografi är vetenskapen om att dölja hemliga meddelanden i exempelvis bilder, ljudinspelningar, bilder och filmer.

En ny teknik för detta har presenterats av forskaren Krzysztof Szczypiorski vid Warsaw University of Technolgy i Polen. Han kallar sin metod för Steg Ibiza döpt efter den elektroniska musikstilen Ibiza Trance. För musiken som ska förses med ett hemligt meddelande bör vara elektroniskt framställd då den bygger på mycket små tempovariationer som knappast kan åstadkommas live.

Hemligheten är att minska eller öka tempot i de enskilda takterna i förhållande till låtens normaltempo. Dessa variationer översätts sedan till morsealfabetets bokstäver formade av punkter och streck. En takt med minskat tempo blir en punkt och ett ökat tempo motsvarar ett streck.

Men tempoväxlingarna måste vara så små att en lyssnare inte kan upptäcka dem med hörseln. Via en testgrupp kom Krzysztof Szczypiorski fram till att en tempoförändring mindre än två procent var omöjlig att uppfatta, skriver han i sin rapport.

För att testa sin metod använde han ett av de vanligare datorprogrammen för musikproduktion där han matade in några kända låtar i technostil och varierade tempot för hand i de olika takterna för att mata in morsekoden.

I sin rapport skriver Krzysztof Szczypiorski att hans metod fortfarande är under utveckling och att han nu ska skriva programvara som automatiskt kan koda och avkoda ett musikstycke med Steg Ibiza.

Men det ryms inte speciellt mycket information i en låt. Med ett tempo på 120 bpm kan det handla om ungefär 30 till 50 bokstäver eller andra tecken i en låt på fem minuter.

I vilka syften tekniken ska användas framgår inte av rapporten men Technology Review föreslår att musiker använder Steg Ibiza för att skicka hemliga meddelande till sina fans.

Metoden borde även kunna användas för att baka in metainformation om musiken i en inspelning.

Jan Melin

Mer om: Musik Kodning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer