Hemliga boken delvis avkodad

2014-02-27 14:15  
Teckningen anses avbilda en korianderplanta vars namn i den hittills obegripliga boken har avkodats av en brittisk språkprofessor. Foto: Stephen Bax

<b><FONT COLOR="FF0000"> TEXT+TV </FONT COLOR="FF0000"></b>En språkprofessor tror att han lyckats tyda delar en bok som anses vara en av de mest mystiska skrifter som finns.

Voynich-manuskripet anses vara världens mest egendomliga text. Boken skrevs i början av 1400-talet men blev inte allmänt känd förrän 1912 då den polske bokhandlaren Wilfred Voynich hittade den. Sedan dess har språkvetare och andra forskare inklusive kodknäckare från de båda världskrigen försökt tyda det 234 sidor långa manuskriptet som består av både text och bilder. Men helt förgäves. Inte ett enda ord har kunnat avlockas sin betydelse.

Nu tror emellertid den brittiske språkprofessorn Stephen Bax vid University of Bedfordshire att han är på väg att kunna avlocka skriften sin betydelse, skriver universitetet på sin webbplats.

Hans metod är att försöka hitta egennamn vilket var det angreppssätt som dechiffrerade de egyptiska hieroglyferna. Där hade Bax en stor hjälp då manuskriptet innehåller massvis med illustrationer som bland annat avbildar stjärnkonstellationer och olika växter.

En av bilderna föreställer koriander enligt Stephen Bax som tror att han hittat namnet på den växten i manuskriptet. En avbildad konstellation med sju stjärnor har stora likheter med en del av stjärnbilden Oxen och Stephen Bax tror sig även ha avkodat det namnet. Sammanlagt är det tio olika ord som är identifierade enligt Stepehen Bax. Nu hoppas han få hjälp av andra analytiker för att fortsätta med att avlocka den mystiska skriften sin hemlighet.

Därför har han publicerat rapporten om sitt arbete för fri nedladdning och en skannad kopia av hela  Voynich-manuskripet finns även det för nedladdning från Yale University i USA där originalet förvaras.

Men direkt efter Stephen Bax publicerade sin rapport utsattes den för kritik. På sajten Ciphermysteries finns det exempelvis en artikel där Bax teorier smulas sönder en efter en.

En del forskare tror att Voynich-manuskripet är en bluff med nonsenstext av en medeltida bedragare som kanske ville sälja den som en magisk läkebok.

Andra tror att författaren skapat ett eget språk eller att språket användes av en avancerad civilisation som av någon anledning försvann utan att lämna några andra spår efter sig än det hemlighetsfulla manuskriptet.

Självklar finns även de som tror att skriften är författad av utomjordingar, skriver Bedfordshire News.

<iframe width="468" height="264" src="//www.youtube.com/embed/fpZD_3D8_WQ?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jan Melin

Mer om: Språk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer