Hela internet i en fiber

2014-10-28 11:22  
En ny typ av optisk fiber med sju kärnor kan överföra 255 terbit per sekund. Foto: All Over Press

En ny fiber sätter världsrekord i datahastighet.

Forskare i USA och Nederländerna har demonstrerat en teknik där en enda optisk fiber kan överföra 255 terabit per sekund, skriver Eindhoven University of Technology i ett pressmeddelande. Det motsvarar en hastighet där 30 000 långfilmer kan överföras på en sekund.

Enligt Extreme Tech är kapaciteten så stor att den kan hantera all trafik i hela internet vid toppbelastning.

Fibern som används har sju individuella kärnor i stället för den enda som är vanlig i dagens optiska fibrer. Var och en av de sju kärnorna kan lysas upp med tre lasrar som med våglängdsmultiplexering sammanlagt ger 50 kanaler där varje kanal överför 5,1 terabit vilket ger 255 Tb/s.

Extreme Tech noterar att rekordöverföringen inte handlade om någon laboratoriedemonstration över korta avstånd då fiberlänken som användes var en kilometer lång.

Trots att fibern har sju kärnor är dess diameter på 0,2 mm bara aningen större än konventionella fibrer.

Utvecklingsarbetet stöds av EU:s ramprogram 7 MODE-GAP som bland annat syftar till att utveckla teknik som klarar transmissionshastigheter på petabit/s inom sex år.

Enligt pressmeddelandet visar den nu uppnådda hastigheten på 255 Tb/s att det målet är fullt möjligt att nå.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer