Havsvärmen ger elkraft

2015-08-25 12:28  
Havsvärmekraftverket på Hawaii utnyttjar temperurskillnader i havsvattnet på 20 grader för att generera elektricitet. Foto: Makai Ocean Engineering

Största kraftverket som omvandlar havsvärme till elkraft har körts igång.

Ett havsvärmekraftverk på Hawaii levererar nu elkraft till det reguljära elnätet. Det är byggt av Makai Ocean Engineering och är egentligen ett forskningsprojekt för att främst utveckla värmeväxlare.

Effekten är på 105 kW vilket gör det till världens största i sitt slag, skriver Popular Science. Men företaget har redan börjat utveckla en större version som i första skedet ska ge upp till tio MW.

Tekniken som används är Ocean Thermal Energy Conversion, OTEC, vars teori är känd sedan 1800-talet

Det som utnyttjas i havsvärmekraftverk är temperaturskillnaden mellan yt- och bottenvatten som på Hawaii kan uppgå till omkring 20 grader Celsius.

Det varma ytvattnet används för att i ett slutet system som förånga flytande ammoniak som då i gasform driver turbinerna och sedan kondenseras till flytande form av kallvattnet på omkring fem grader Celsius.

På sikt räknar forskarna med att kunna bygga liknande kraftverk som ger 100 MW. Ett sådant skulle kunna producera el till ett pris av omkring motsvarande 1,7 kronor per kilowattimma, skriver Bloomberg.

En stor fördel med havsvärmekraftverk jämfört med andra förnyelsebara energislag som vind- och solkraft är att de producerar el dygnet runt under årets alla dagar.

Jan Melin

Mer om: Havsvärmekraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer