Hasselblads kamera med 400 megapixlar ska fånga minsta detalj

2018-01-19 16:01  
Hasselblad H6D-400c. Foto: Stefan Isaksson

Med en extrem upplösning och en bättre metod för att slå ihop bilder ger Hasselblads nya monsterkamera möjlighet att fånga experiment, museiföremål och arkivbilder i otrolig detalj.

Upplösningen är lika extrem som prislappen, men Hasselblad tror sig ändå hittat en målgrupp för nya kameran H6D-400c.

Med en upplösning på upp till 400 megapixlar och vad Hasselblad själva kallar för marknadens bästa färgåtergivning ska kameran lämpa sig perfekt för fotografer som vill ta detaljerade bilder för forskning, landskapsfotografier eller arkivering av museiföremål.

Som exempel på hur några inpå objektet man kan gå visar Hasselblad upp insektsbilder tagna av den svenske fotografen Göran Liljeberg.

För att få de allra mest högupplösa bilderna tar kameran sex bilder i rask följd och slår sedan samman dem. Resultatet blir bildfiler som klockar in på 2,4 gigabyte vardera, och kameran måste vara ansluten till en dator för att fotografera i det läget. Dessutom bör motiven vara i princip helt stilla.

Modellen går också att använda som vanlig mellanformatskamera, då med en upplösning på blygsamma 100 megapixlar. Fast då kanske prislappen på 48 000 euro inklusive moms avskräcker något.

Simon Campanello

Mer om: Kamera

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer