Populärteknik

Här visar Reasonance upp den första ”äkta sladdlösa tv:n”

En tv som istället för sladd får energi via ”avancerad magnetisk resonans”? Foto: Reasonance

De kallar det för ”avancerad magnetisk resonans”. Under CES visade ryska Reasonance vad de hävdar är den första ”äkta sladdlösa tv:n”.

Publicerad

Under årets upplaga av CES visade ryska Reasonance upp ett intressant koncept. En tv som istället för sladd får energi via ”avancerad magnetisk resonans”.

Tekniken som används ska enligt företaget ha hög verkningsgrad och vara tillräckligt billig för att gå att applicera på vanlig konsumentelektronik.

Systemet ska klara av att skicka energi upp till en meter och dessutom fungera även om sändare/mottagare inte är perfekt positionerade. Och skulle man behöva längre avstånd – så går det att justera storleken på spolarna.

Den tv som visades upp på CES var en 40-tummare med en extern spole baktill. Kanske inte den stiligaste lösningen, men det ryska företaget säger att tekniken går att integrera. Sändarspolen låg på ett bord strax under och något förskjuten (det senare för att visa att det går utmärkt). Enligt Reasonance skulle spolen gå att sätta i väggen, eller inne i en möbel utan att det skulle påverka hur systemet fungerar.

Överföringen i prototypsystemet skedde i 120W inom frekvensen 20 till 120 kHz samt på ett avstånd av 50 cm.

Sökt patent för tekniken

Det ska sägas att Reasonance inte är först med att försöka utveckla trådlösa tv-apparater. Bland annat har världens största tv-tillverkare Samsung varit inne på det här spåret och de skulle redan i fjol ha visat upp ett koncept. Dock blev det inte så, och en sak som den koreanska industrijätten menade utgjorde ett problem var att det var för låg verkningsgrad på systemet.

– Vad vi vill se i framtiden är att slippa sladden. För att nå dit måste vi lägga mer energi på att utveckla relaterad teknik, sade Han Jong-hee till nyhetsbyrån Yonhap News då.

Men det ryska företaget tror sig ha knäckt nöten och ska ha sökt patent för sin lösning i USA, EU, Kina,  och Sydkorea. Vidare tänker de sig att licensiera ut tekniken istället för att själva utveckla egna produkter. Och utöver tv-apparater menar de att deras teknik kan användas till allt från brödrostar till elbilar.