Här testas största fartygsdrönaren

2016-04-01 12:40  
Det 40 meter långa obemannade fartyget av typ ACTUV kom upp i 27 knop vid den första hastighetstesten. Foto: DARPA Foto: DARPA

Världens största obemannade krigsfartyg har gjort sitt första hastighetsprov.

Vid den amerikanska marinens varv i Portland testades nyligen ett 40 meter långt och 140 ton tungt fartyg som sägs vara världens största obemannade krigsfartyg. Det är konstruerat av den militära forskningsmyndigheten Darpa som benämnner fartyget ”ASW Continuos Trail Unmanned Vessel”, ACTUV.

Det ska främst användas för att spana efter ubåtar och kan vara till havs flera månader då det även kan leta efter minor och frakta utrustning till andra fartyg.

Det obeväpnade skeppet har en driftskostnad på omkring 150 000 kronor per dag vilket kan jämföras med dagskostnaden för en jagare som ligger kring sex miljoner kronor.

Vid testen i vattnet utanför Portland gjordes det första  hastighetsprovet, skriver Darpa i anslutning till en video om tilldragelsen. Farten som då uppmättes blev 27 knop och senare i år ska nya tester göras i havet utanför Kaliforniens kust.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer