Här slog meteoriter ner

2013-02-20 14:23  
KLicka på ett meteoritmarkering i Google Earth så öppnas en informationsruta om nedslaget.

En webbtjänst visar var de största meteoriterna slagit ner runt om i världen de senaste 4 300 åren.

I Sverige finns omkring 30 kända fyndplatser där större meteoriter slagit ner.

De finns markerade på en karta som publicerats på webben vilken visar drygt 34 000 kända meteoritnedslag där de äldsta daterar sig 4 300 år tillbaka i tiden. Om man klickar på en markering öppnas en liten informationsruta som berättar vilken typ av meteorit det handlar om, hur mycket den vägde och vilket år den slog ner.

Alla meteroitnedslag presenteras även i lista där det finns mer detaljerad information. Man kan även ladda ner en fil som visar meteoritnedslagen i Google Earth. När man klickar där öppnas också en informationsruta med lite mer data än i webbversionen. I Google Earth finns även klickbara länkar för meteoriterna som öppnar sajten The Meteoritical Society där det finns omfattande information om respektive meteorit.

Det är data från den sajten som använts för att bygga den webbplats som visar meteoritnedslagen.

Den är skapad av Javier de la Torre som är medgrundare till företaget Vizzuality and CartoDB som bland annat erbjuder verktyg för att göra denna typ av kartor.

En video som visar hur meteoritkartan skapades

<iframe src="http://player.vimeo.com/video/59791629?byline=0&amp;portrait=0" width="468" height="265" frameborder="0" webkitAllowFullScreen mozallowfullscreen allowFullScreen></iframe>

Jan Melin

Mer om: Meteorit Rymden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer