Här slås rekordet <br></br>för vinddrivna bilar

2009-03-30 10:10  

Drömgränsen för vinddrivna bilar har nu passerats. Med över 200 km/h rusade den brittiska Greenbird fram på en uttorkad sjöbotten och satte nytt världsrekord.

Efter tio års försök har nu den brittiska maskiningenjören Richard Jenkins slagit nytt världsrekord för landfordon som enbart drivs av vinden.

Samtidigt passerade han drömgränsen på 200 km/h och nådde 202,9 km/h.

Rekordet sattes på den uttorkade Lake Ivanpah strax utanför Las Vegas i USA 26 mars.

Det är samma plats där det tidigare världsrekordet på 188 km/h sattes 1999.

Det nya rekordfordonet som heter The Ecotricity Greenbird har en fast vertikal vinge som ger fart på samma sätt som en flygplansvinge producerar lyftkraft.

Enligt beräkningar ska Greenbird kunna segla sex gånger snabbare än aktuell vindhastighet. Riktigt så snabbt gick det inte den här gången. Vid rekordkörningen blåste det 48 km/h vilket gör att hastigheten för Greenbird blev drygt fyra gånger vindhastigheten.

Richard Jankins har planerat att slå världsrekordet flera gånger under de senaste tio åren. Förra året gjorde han ett försök i Australien. Men trots många veckors väntan blev aldrig väderförhållandena de rätta.

– Halva utmaningen är teknisk för att konstruera ett mer effektivt fordon än den tidigare rekordhållaren. Resten är ren tur. Man måste vara på den rätta platsen vid rätt tidpunkt för att få perfekta förhållanden, säger Richard Jenkins till Daily Mail.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer