Här skjuter Spacex upp nya Dragon 2-kapseln till ISS

2020-12-07 12:39  
Här skjuter Spacex upp Dragon 2-kapseln till ISS för första gången. Foto: Spacex

Spacex har skjutit upp den första av en moderniserad Dragon-kapsel till ISS. Ombord finns mer forskningsutrustning än någonsin till rymdstationen.

Vid klockan 11:17 lokal till i går söndag sköt Spacex upp ytterligare en Falcon 9-raket vid Kennedy Space Center’s Launch Complex (LC) i Florida, USA.

Första uppdraget med specialkapsel

Nyttolasten var en Dragon 2-kapsel, som förde med sig utrustning och förnödenheter till den internationella rymdstationen, ISS. Ankomst är beräknad till i dag, måndag.

Leveransuppdraget, namngett CRS-21, är Spacex sista Dragon-uppskjutning för året.

Det här är det tjugoförsta leveransuppdraget till ISS som genomförs med en Dragon-farkost, men den här resan blir den första med en kapsel som är uppdaterad och anpassad för rymdtransporter.

Kan docka automatiskt vid ISS

Enligt Spacex har den nya kapseln plats för en nyttolast av forskningsutrustning som är 50 procent större än tidigare modeller. Den nya Dragon 2-kapslen kan också docka automatiskt till ISS. Vid tidigare uppskjutningar fick astronauter ombord på ISS använda en stor robotarm för att greppa kapseln, och sedan flytta den till dockningsporten.

Söndagens uppskjutning är den andra som Spacex gör till ISS på kort tid. I november reste fyra astronauter och maskoten Baby Yoda, känd från tv-serien The Mandalorian, till stationen.

Nästa tur som Nasa beställt av Space X väntas i juni 2021, då bland andra fransmannen Thomas Pesquet ska till ISS.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer