Här skapas en artificiell stjärna

2016-04-27 15:40  
Laserstrålar lyser upp natriumatomer i atmosfären som då ser ut som en stjärna. Foto: ESO

Med fyra starka lasrar riktade mot himlen formades en stjärnliknande ljuspunkt som ska användas för att ge bättre teleskopbilder.

Den astronomiska samarbetsorganisationen Europeiska sydobservatoriet , ESO , har för första gången testat sin nya laseranläggning The Four Guide Star Facility, 4LGSF, vid Parnalobservatoriet i Chile. Fyra lasrar på vardera  22 Watt riktades  mot en punkt på himlen som då fick natriumatomer i den övre atmosfären att börja lysa och se ut som en stjärna, skriver ESO.

Den konstgjorda stjärnan ska användas för att kalibrera ett adaptivt optiskt system som då kan kompensera för den suddighet som orsakas av jordens atmosfär. Då kan bilder som tas av observatoriets teleskop bli mycket skarpare.

Med fyra lasrar kan atmosfärens turbulens mätas mycket mer detaljerat jämfört med om bara en laser används. Dessutom blir synfältet på himlen mycket större.

Jan Melin

Mer om: Astronomi Laser

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer