Här skapas de högsta vågorna

2015-10-06 11:55  
I våggeneratorn skapas upp till 4,5 meter höga vågor. Foto: Deltares

En ny testanläggning skapar världens högsta artificiella vågor. De ska användas för forskning om översvämningar och flodvågor.

Den här veckan invigs världens största våggenerator i Nederländerna. Med hjälp av fyra kolvar skjuts en stor metallplatta fram och tillbaka och skapar 4,5 meter höga vågor i en 300 meter lång bassäng med nio miljoner liter vatten.

Enligt företaget Deltares som byggt anläggningen Delta Flume är deras generator den som skapar högst vågor i världen.

Våggeneratorn ska bland annat användas för att testa vallar och vågbrytare som nu kan göras i fullskaliga försök. I änden av bassängens botten kan man även simulera olika bottenstrukturer vid exempelvis kuster. De höga vågorna kan även användas för att testa hållfastheten mot kraftfulla vågor som slår mot byggnader som fundamenten till havsbaserade vindkraftverk.

Enligt Deltares är det bland annat översvämningarna som orsakas av klimatförändringarna som gör en sådan här anläggning användbar.

Varje år dör i genomsnitt 7 000 människor i översvämningar och de ekonomiska skadorna uppgår till ett värde av omkring motsvarande 200 miljarder kronor, enligt uppgifter från Unesco som citeras av Deltares.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer