Här ska Nasa leta efter liv på Mars

2018-11-22 09:11  
Nästa Mars-rover ska landa i Jezerokratern i början av 2021. Foto: Nasa

Nästa rover ska landa i Jezerokratern, ett område där forskarna tror att det kan ha funnits liv för miljarder år sedan. Målet är att proverna någon gång ska kunna skickas till Jorden.

Efter fem års överläggningar och ett sextiotal tänkbara landningsplatser har forskare vid Nasa bestämt vilket område på Mars som nästa expedition ska utforska. Förhoppningen är att få svar på en brinnande fråga: har det någonsin funnits liv på den röda planetens yta?

Rovern kommer att få i uppdrag att utforska den 45 kilometer breda Jezerokratern som ligger strax norr om Mars ekvator. Forskare tror att området för 3,5 miljarder år sedan kan ha varit ett stort floddelta, och bedömer att det kan ha funnits liv här.

Läs mer: Svenskt satellitbolag i samarbete med Space X

”Floddeltat är ett bra ställe där bevis på liv kan ha samlats och sedan bevarats under de miljarder år som gått sedan det fanns en sjö där”, sa forskaren Ken Farley vid en presskonferens som Nasa höll, rapporterar The Verge.

Det ska finnas flera stentyper som har goda chanser att innehålla rester av mikrobakteriellt liv, och vattnet kan ha fört med sig mineraler från stora landområden både inom och utanför kratern.

Expeditionen är unik eftersom farkosten inte bara ska göra analyser på plats, utan samla utvalda sten- och jordprover i en depå. Tanken är att det någon gång i framtiden ska vara möjligt att landstiga på planeten och föra med sig proverna till Jorden för att kunna undersöka dem i mer avancerade laboratorium.

Läs mer: ”AI kommer att kolonisera Mars innan Elon Musk”

Rovern ska skjutas upp ombord på raketen Atlas V i juli 2020 och beräknas landa på Mars i februari året därpå.

Simon Campanello

Mer om: Mars Nasa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer