Här sätts flygrekord

2015-11-18 11:57  
Efter drygt sju minuter i luften satte Andy Stumpf nytt distansrekord för wingsuit som nu lyder på 29,4 km. Foto: Skullcandy

Från ett plan på 11 000 meters höjd satte wingsuitflygaren Andy Stumpf nytt distansrekord.

Efter ett drygt halvårs förberedelser flögs Andy Stumpf upp i ett litet plan till drygt 11 000 meter.

Målsättningen var att slå nytt distansrekord i wingsuitflygning.

Det gällande rekordet löd på 28,2 km och sattes av 2012 av Jhonathan Florez som dog i somras i en olycka när han tränade med sin wingsuit.

I videon om rekordförsöket påtalar Andy Stumpf alla faror med sin sport och berättar att han ska göra sitt hopp för att samla in pengar till en fond som stöder familjer till omkomna soldater i den amerikanska flottans specialförband Navy SEAL där Andy Stumpf själv tidigare tjänstgjort i 18 år.

Där var han bland annat instruktör i olika flygaktiviteter och har mångårig erfarenhet som exempelvis base-jumper och skydiver.

När Andy Stumpf hoppade ut från planet för att sätta rekord tog det ett tag innan han hittade en bra flygposition men sedan flög han iväg kontrollerat och lyckades efter drygt sju minuter i luften landa och sätta nytt längdrekord som lyder på 29,4 km. Men flygturen var stundtals skrämmande.

- Jag kommer inte göra om det. En gång var mer än tillräckligt, säger Andy Stumpf i videon.

För att visa att rekordflygningen handlade om att samla in pengar till fonden och inte var en egotripp tänker Andy Stumpf inte ens anmäla sin flygtur till Guinness World Records, säger han till Wired.

Jan Melin

Mer om: Flygning Wingsuit

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer