Här rullar hundraåriga höghjulingen

2016-12-16 11:28  

Förra seklets cyklist, styrde hojen hel visst,från en hög position, likt ett utsikstorn. Nu gör hojen comeback, till sist.

I Standard Highwheels fabrik i Tomelilla tillverkas cyklar som ser ut att komma från 1880-talet. Arkitekten och cykelentusiasten Per-Olof Kippel ligger bakom återuppväckandet av den klassiska höghjulingen. Tidigare i år gjorde Ny Tekniks systertidning Teknikhistoria ett nedslag hos honom. Många läsare uppmärksammade artikeln, många positiva, andra oroliga för hur illa den som faller från en höghjuling skulle slå sig.

Per-Olof Kippel själv säger:

– Man måste ha en cykel man litar på, ha respekt för cykeln och bete sig därefter. Man måste planera, ha koll på läget. Det går inte att stanna var man vill. Och adrenalinpåslaget är en del av charmen. Lite som störtlopp.

Och han verkar ha koll på läget. Så här ser det ut när han själv trampar höghjuling:

Här hittar du alla avsnitt av Hjulkalendern.

Hjulkalender

I Ny Tekniks hjuliga serie lyfter vi varje dag fram till julafton upp något kul på hjul. Har du tips på fordon som borde vara med? Mejla ada.fredelius@nyteknik.se.

Mer om: Cykel Jul

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer