Här lyser världens mest hållbara lampa

2014-11-19 12:33  

En glödlampa som tändes 1901 brinner fortfarande.

Ett argument för att byta från glöd- till lysdiod-lampor är den längre brinntiden. En glödlampa förväntas lysa omkring 1 000 timmar medan led-substitutet ska klara 50 000 timmar.

Men det finns faktiskt en glödlampa som nästa år har lyst i en miljon timmar. Den heter Centennial Light och finns på brandstationen Livermore-Pleasanton i Kalifornien i USA och tändes 1901. Det gör att den har Guinness världsrekord som mest hållbara lampa och kan vara världens äldsta elektriska apparat som ännu är i drift.

Lampans imponerande livslängd har använts som argument för att tillverkare numera medvetet bygger in ett planerat åldrande för att hålla konsumtionen uppe.

Ett exempel på det är Phoebuskartellen där lamptillverkare som Osram, Philips och General Electric 1924 påstås ha kommit överens om att brinntiden för glödlampor skulle sänkas från dåvarande 2 500 timmar till 1 000 timmar.

Glödtråden i Centennial Light är förmodigen av kol och effekten låg, bara fyra watt, vilket kan vara en förklaring att den är så hållbar. Sedan den tändes har den bara vara släckt några få gånger i samband med förflyttning och strömavbrott. Men något sådant ska inte hända igen då den nu är kopplad till en nödgenerator och noga övervakas av Centennial Light Bulb Committee som riktat en webbkamera mot lampan som låter hela världen beskåda underverket.

Jan Melin

Mer om: Glödlampa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer