Här lyfter nya solplanet

2014-06-02 12:11  

Det solcellsdrivna planet Solar Impulse 2 som ska flyga jorden runt nästa år har gjort sin första testflygning.

Tidigt på morgonen idag 2 juni startade Solar Impulse 2 sin jungfruflygning från Payerne i Schweiz. Piloten Markus Scherdel nådde som högst 1 670 meter och landade efter 2 timmar och 17 minuter, skriver Solar Impulse i ett pressmeddelande.

Planet får all sin energi från 17 000 solceller som driver fyra elmotorer som tillsamman ger 74 hästkrafter vilket ska ge en maxfart på omkring 145 km/h och en högsta flyghöjd på 12 000 meter.

Nästa år ska planet flyga jorden runt på ungefär 30 dygn med bara fem stopp för pilotbyte. För att planet ska kunna flyga även på natten är det utrustat med litiumbatterier som väger 633 kg och laddas under dagen.

Det nya planet är en vidareutveckling av det något mindre Solar Impulse 1 som premiärflögs 2009 och sedan dess har använts för tester och flera lyckade rekordflygningar för soldrivna bemannade plan. 2013 flög det bland från kust till kust över USA i fem etapper från 3 maj till 6 juli. Som längst har Solar Impulse 1 varit i luften utan avbrott i 26 timmar.

Den stora utmaningen under den planerade jorden-runt-flygningen 2015 blir överflygningen av Stilla havet som kan ta upp till fem dygn där piloten bara kan ta kortare sovpauser.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer