Här leviterar en diamant

2013-08-16 11:23  
Dimanten i nanoskala hålls svävande av en laserstråle samtidigt som en annan laser får den att lysa. Foto: University of Rochester

Forskare i USA har lyckat hålla en liten diamant fritt svävande genom att belysa den med laser.

När ett föremål belyses påverkas det av en kraft som kan flytta föremålet. Men de flesta föremål är så tunga att kraften inte har någon praktisk betydelse.

Men nu har forskare vid University of Rochester lyckats hålla en liten diamant svävande fritt genom att belysa den med en laser skriver universitetet i ett pressmeddelande.

Experimentet beskrivs i den nedladdningsbara rapporten "Observation of nitrogen vacancy photoluminescence from an optically levitated nanodiamond".

Forskarna skickade in en laserstråle i en vakuumkammare och fokuserade strålen mot en punkt. Sedan skickade de in ett "moln" av små diamanter med storleken 0,1 mikrometer i kammaren. En av dem fångades in av laserstrålen och hölls då svävande. Med en annan laser belystes diamanten som hade små defekter i form av kväveatomer som på vissa ställen ersatt diamantens kolatomer. Laserstrålen gjorde att kväveatomerna då sände ut fotoner vilket fick diamanten att lysa grön. Ett kvantfysikaliskt fenomen som forskarna nu kan studera och som kanske kan besvara frågan om hur stort ett föremål kan vara innan det tappar sin kvantnatur.

I en video säger en av forskarna att de svävande diamanterna kan ge kunskap om hur föremål reagerar på vanliga fenomen som friktion och värme när dess storlek bli mycket liten.

Forskarna hoppas även att deras teknik kan användas för att bygga elektroniska resonanskretsar. Om det kan göras med ljus i stället för att som idag använda fasta material kan det leda till snabbare datorer, skriver Discovery.

<iframe width="468" height="264" src="http://www.youtube.com/embed/FPHJyaUDiVI?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer