Här kraschlandas ett passagerarplan

2012-05-22 10:19  

I en unik video kraschas ett jetplan avsiktligt för vetenskapliga studier av flyghaverier.

TV-kanalen Discovery Channel har för en kommande dokumentär låtit en Boeing 727 kraschlanda i den mexikanska öknen.

Syftet är att vetenskapligt granska vad som händer med såväl ett plan som med passagerarna vid en liknade verklig olycka.

För att dokumentera kraschen filmades den från alla hålla och kanter. Bland annat med flera dussintals kameror i planet.

I kabinen fanns även flera krockdockor placerade som registrerade kraschen utifrån ett passagerarperspektiv.

Nu ska forskare granska all insamlad data för att skaffa kunskap om flygplanets stryktålighet och vad som händer med människokroppen vid en flyglansolycka.

Därför hade kraschen designats på ett sätt som skulle vara ”allvarlig men möjlig att överleva”.

Enligt Discover Channel är det här första gången på 30 år som en liknade avsiktlig kraschlandning gjorts. Då var det Nasa som genomförde ett experiment i samarbete med den amerikanska luftfartsmyndigheten FAA.

I Discoverys test där flera hundra personer varit inblandade startades planet av en pilot som strax före kraschen lämnade planet via fallskärm. Sedan fjärrstyrdes planet mot den våldsamma landningen.

Discovery har publicerat några foton av det havererade planet men väntar med att släppa videoklipp tills strax före dokumentären TV-sänds senare i år.

Men på Youtube finns en amatörvideo av kraschen som förmodligen smygfilmats och publicerats av signaturen FUEGO343.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer