Har gravitationsvågorna hittats?

2016-02-11 06:32  
Albert Einstein Foto: Alamy

I dag kan Einstein visa sig ha haft rätt  än en gång. Ryktena som surrat inom forskarvärlden är kanske på väg att bekräftas, när laboratoriet som letat efter gravitationsvågor där ute i rymden, ska presentera nya resultat.

– Det ligger ett nobelpris och väntar där om det faktiskt stämmer, det är jag ganska säker på. Det här är stort inom fysiken, säger Maria Sundin, astrofysiker vid Göteborgs universitet.

Den senaste tiden har rykten florerat om att gravitationsvågor, som förutspåddes i Einsteins allmänna relativitetsteori, hittats efter årtionden av sökande. Bland annat twittrade den kände fysikprofessorn Lawrence Krauss i januari att "Mitt tidigare rykte om Ligo har bekräftats av oberoende källor. Håll ögonen öppna! Gravitationsvågor kan ha upptäckts!!".

Det faktum att forskarna vid Ligo, Laser Interferometer Gravitational Wave Observatory, kallat till en presskonferens i dag där man enligt uppgift ska "ge en uppdatering" gällande sökandet efter gravitationsvågor, har fått rymdintresserade att tro att Krauss verkligen varit något på spåren.

Gravitationsvågor beskrivs ibland som en av "astronomins heliga graaler" men har hittills aldrig setts på riktigt. Om det nu visar sig att Ligo funnit starka signaler sägs det kunna ge "ett nytt fönster mot universum". Maria Sundin jämför med hur vi tidigare har lyckats observera rymden med hjälp av olika upptäckter som teleskopet, radiovågor och gammastrålning.

– Kan vi få information från gravitationsvågor får vi ytterligare ett kraftfullt instrument att studera universum med. Varje nytt instrument har gjort att vi har hittat helt nya saker som man inte ens kunde föreställa sig förut, säger Sundin.

Forskare har vid tidigare tillfällen felaktigt trott att de hittat vågorna, bland annat för två år sedan.

– Då visade det sig att det var damm i vintergatan. Gravitationsvågor är väldigt svåra att hitta, det är därför ingen har gjort det än, säger Maria Sundin.

Vid 16.30 i dag, svensk tid, vet vi om det återigen kan vara fråga om att forskare tror sig ha sett dem.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer