Här gör Nokias vikbara telefon 2720 comeback

HMD Global fortsätter att rota i Nokias gamla arkiv. Nu har de letat rätt på klassiska flipptelefonen 2720 – och lanserar den i en modern version.

Först var det Nokia 3310. Därpå bestämde sig HMD Global – det finska bolag som äger rätten att ge ut telefoner under Nokias varumärke – för en nyutgåva av den iögonfallande och bananformade 8110:an.

Under teknikmässan Ifa i Berlin presenteras HMD Global Nokia 2720, en uppdatering av den klassiska flipptelefonen. Man kan säga att det är en vikbar telefon enligt klassiskt snitt, eftersom vi i dag mest förknippar ”vikbar” med vikbara skärmar i stil med Samsungs Galaxy Fold.

Nya 2720 är utrustad med moderniteter som 4g, Googles assistent och förinstallerade appar som Facebook och Whatsapp. Utfälld har den en skärm på 2,8 tum. Ihopfälld finns en mindre skärm på 1,3 tum som till exempel kan visa notiser.

2720 ingår i en familj som kallas feature phones, modeller med lägre prestanda som saknar en del av den funktionalitet vi förväntar oss av smarttelefoner. I gengäld är de billiga och har lång batteritid.

– Feature phones är än i dag en viktig hörnsten för HMD Global. Vi vill fortsätta försöka vara innovativa och driva på utvecklingen även när det gäller enklare telefoner. Det finns fortfarande stora möjligheter inom detta område, säger Sebastian Kåla, affärschef i Sverige för HMD Global.

Har nödknapp

Enligt Sebastian Kåla ska HMD:s featuretelefoner ses som komplement till din dyra smartphone.

– Vi ser framför oss att en feature phone kan fungera som en slags nödlur, kanske något att ha i handskfacket på bilen.

Faktum är att 2019 års tappning av 2720 har en nödknapp med vilken användaren kan skicka textmeddelande och sin position till utvalda kontakter i adressboken.

Årets 2720 är för övrigt inte den Nokia-modellen det finns anledning att bli nostalgisk över. En ny Nokia 110 kommer i flera färgglada versioner och säljs som en enkel musik- och underhållningsenhet. Och Nokia 800 Tough är designad för att klara tuffa förhållanden. Bland har den begåvats med IP68-klassat skydd mot damm och smuts. IP68 är en kapslingsklassning vi annars bara brukar se i betydligt dyrare modeller.

Nokia 2720 släpps i Sverige i september och kommer att kosta 89 euro (något pris i kronor är inte annonserat).

Kalle Wiklund

Peter Ottsjö

Mer om: Nokia HMD Global

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer