Här flyger en mekanisk trollslända

2013-04-02 13:31  

Ett tyskt företag har byggt en fjärrstyrd flygrobot som efterliknar trollsländans flykt.

Trollsländan har en unik flygförmåga. Den kan röra sig i alla riktningar, glidflyga utan att röra vingarna och stå alldeles stilla i luften, skriver det tyska företaget Festo i en presentation av sin Bionicopter. En fjärrstyrd flygrobot som uppför sig precis som en trollslända.

"För första gången finns det en modell som klarar av fler flygmanövrar än vad en helikopter, ett motorflyg och ett segelplan kan göra tillsammans".

Den 48 cm långa mekaniska flygsländans fyra vingar av kolfiber och en tunn folie kan styras individuellt både när det gäller vingslagsfrekvens och vridningsvinkel. Ombord på roboten finns sammanlagt nio elmotorer och en kontrollenhet byggd kring en ARM-processor. Via sensorer synkroniseras alla rörelser och den som kör trollsländan via en mobilapp behöver bara kontrollera fart och flygriktning.

Information om vad Bionicopter kostar eller om det finns planer på en kommersialisering saknas tyvärr på företagets webbplats.

Jan Melin

Mer om: Flygrobot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer