Här finns världens äldsta organism

2012-02-08 10:12  
På havsbotten utanför ön Formentera finns sjögräs som levt där i över 100 000 år. Foto: The University of Western Australia

Världens äldsta levande organism har hittas på havsbotten utanför Spanien. Men den hotas av klimatförändringen.

I minst 100 000 år har en sjögräsäng vajat på botten av Medelhavet utanför den spanska ön Formentera.

Fyndet har gjorts av forskare vid The University of Western Australia som granskat 40 undervattensängar som de hittat mellan Spanien och Cypern.

Via dna-analys och datormodeller som beskriver hur vattenväxter breder ut sig har de hittat sjögräs som levt mellan 12 000 och 200 000 år där den mest sannolika åldern är över 100 000 år, enligt ett pressmeddelande från universitetet.

Tidigare har man ansett att ett sjögräs utanför Tasmanien varit den äldsta levande organismen. Den tros vara 43 000 år gammal.

Det aktuella sjögräset heter Posidonia oceanica som förökar sig genom kloning. Det gör att alla tuvor blir identiska och därför kan sägas tillhöra samma organism som kan täcka en 15 kilometer lång sträcka på havsbotten.

Men det är en hotad organism. Under de senaste 20 åren har dess utbredning minskat med omkring fem procent per år.

- Nu fruktar vi att Posidonia oceanica, som frodats i årtusenden, inte längre kan anpassa sig till den exempellösa graden av global klimatförändring, säger professor Carlos Duarte från University of Western Australia i pressmeddelandet.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer