Har du manliga eller kvinnliga händer?

2013-04-17 06:26  

Vilket är längst av pekfingret och ringfingret?

Enligt en notis i den vanligtvis välunderrättade tidskriften Scientific American  finns en skillnad mellan mäns och kvinnors händer. Männens ringfingrar är oftast längre än deras pekfingrar. Hos kvinnor är det tvärtom. Där är pekfingrarna längre än långfingrarna eller lika långa.

Forskning har visat att hos möss varierar fingerlängden beroende på förhållandet mellan manligt och kvinnligt könshormon under den del av fosterstadiet då fingrarna bildas. Mer av hormonet androgen ger längre ringfingrar.

Nu har forskare studerat fingerlängden hos ungdomar för att se om de kan tjäna som markörer för speciella mänskliga egenskaper. Hittills (fram till år 2012) har man funnit att flickor med långa ringfingrar har bättre lokalsinne, att heterosexuella flickor med korta ringfingrar oftare drabbas av bulimi och att pojkar med långa ringfingrar har mer utpräglat maskulina anletsdrag. Nu vet ni det.

Kaianders Sempler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer