Här döljer sig mest virus på flygplatsen

2018-09-07 06:01  
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Brittiska och finska forskare slog sig samman för att undersöka var på Helsingfors flygplats mest virus döljer sig. Och det var inte toaletten.

Studien som heter ”Deposition of respiratory virus pathogens on frequently touched surfaces at airports” publicerades den 29 augusti i det vetenskapliga magasinet ”BMC Infectious Dieseases”.

Läs mer: Studie: Hur mycket bakterier finns det i tunnelbanan?

Läs mer: SAS lägger hela flygskatten på priset

Forskarteamet svabbade nära hundra ytor som resenärer ofta kommer i kontakt med som väskhandtag, incheckningen, trappräcken, hissknappar, toalettytor och armstöd, skriver Medical Daily. Och resultatet kan säkerligen förvåna en del.

Mest virus i flygplatsens säkerhetskontroll

Alla som har flugit någon gång har fått gå igenom säkerhetsdelen och lägga sina tillhörigheter i de typiskt bleka plastlådorna. Nu kan det vara värt att tänka på att tvätta händerna efteråt. Störst mängd virus fann forskarna nämligen på plastlådorna i flygplatsens säkerhetsområde.

Andra platser som placerade sig högt på listan med en ovanligt hög nivå av virus var trappräcken, flygplatsaffärer, incheckningsbänkar och lekrum för barn.

Läs mer: Flygplatser kämpar mot fåglarna

Många förväntar sig säkert att toalettens ytor ska vara högst upp i dessa mätningar, men forskarna uppger att de flesta resenärer generellt sett har ganska bra vanor för att ta hand om sin hygien på offentliga toaletter, just på grund av rädslan för smutsiga ytor. Samtidigt är flygplanstoaletter rutinmässigt städade, vilket placerar dem relativt långt ner i denna studie.

Förkylningsvirus vanligast

Det vanligaste viruset som forskarna fann var det så kallade rhinoviruset. Det är det virus som är ansvarigt för den typiska förkylningen och hittades i 40 procent av de utsatta ytorna.

Läs mer: 2017 säkraste året i flyghistorien

Niina Ikonen från Finlands hälsoinstitut säger i studien att denna information nu kan användas för att förbättra design och rutiner för arbetet på flygplatser. Förhoppningen är att det även kan informera resenärer om var de ska tänka extra på hygienen.

Christoffer Bertzell

Mer om: Flygplats Virus

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer