Här byggs största teleskopet

2015-08-04 12:31  
Radioteleskopet FAST byggs i en naturlig skålformad dalsänka i sydvästra Kina Foto: Xinhua

I Kina färdigställs nu ett radioteleskop med en diameter på 500 meter.

Världens för närvarande största radiotelekop är Arecibo i Puerto Rico. Det mäter 300 meter i diameter och är beläget i en sänka mellan omgivande berg.

Men redan nästa år får det kliva ner till plats två på storlekslistan. Då beräknas ett 500 meter stort teleskop vara klart att tas i drift. Det byggs just nu i en skålformad sänka i den kinesiska provinsen Guizhou, skriver nyhetstjänsten China.org.cn.

Det heter FAST och ligger i ett område med "radiotystnad" där avståndet till närmaste storstad är 25 km.

Enligt Gizmodo ska det nya radioteleskopet kunna tränga in i rymden tre gånger djupare än vad Arecibo förmår och liksom det bland annat användas för att leta efter signaler från främmande civilisationer och skaffa kunskap om universums tidiga historia.

De svaga signaler som det nya teleskopet ska kunna urskilja i rymdbruset liknas vid att kunna identifiera ljudet från en syrsa i ett åskväder, skriver den kinesiska nyhetsbyrån.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer