Här byggs högsta bron

2016-09-20 16:21  
Här monteras mittsektionen på världens högsta bro. Foto: Imaginechina

Världens högsta bro är i det närmaste färdigbyggd.

Nyligen monterades mittsektionen på den 1 341 meter långa Duge Bridge i Kina som enligt sajten Highest Bridges är världens högsta där den sträcker sig 565 meter ovanför floden Beipan River på gränsen mellan provinserna Yunnan och Guizhou. Vid sidan av att vara högst är Duge bridge även den första snedkabelbro som någonsin haft titeln "världens högsta".

När bron tas i bruk senare i år blir den en av de sista länkarna i den 293 mil långa fyrfiliga motorvägen mellan Hanghzou i närheten av Shanghai och gränsen till Burma i närheten av Tibet.

Enligt Highest Bridges finns det fler högbroar i provinsen Guizhou än sammanlagt i alla andra länder. 2020 ska där finnas fler än 250 broar på högre höjd än 100 meter över marken vilket kan jämföras med Italien som med sina 40 högbroar har näst flest sådana broar i världen.

Sammanlagt finns det 20 broar på jorden som ligger mer än 300 meter över mark eller vatten. Bara tre av dem ligger utanför Kina.

Jan Melin

Mer om: Brobygge

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer