Här blir ringsignalen vacker violinmusik

2012-01-23 11:49  

Plötsligt störs konserten av en ringande mobil. Men violinisten finner sig snabbt.

Det som inte ska ske händer ändå. Mitt under konserten i synagogan i den slovakiska staden Presov ringer en mobil. I en video från framförandet blir violinisten Lukas Kmit mycket störd, vänder sig mot publiken och slutar spela.

Sedan glider hans blick mot violinens greppbräda där fingrarna gör några ljudlösa löpningar. Med ett snabbt leende fångar han upp mobiltrudelutten och härmar den på sin violin. Och inte nog med det. Den korta melodifrasen blir till utgångspunkt för en liten improvisation och med lyfta ögonbryn visar han faktiskt publiken sitt gillande.

Mobilsignalen hade Lukas Kmit förmodligen hört tidigare. Det var den klassiska välkända Nokiasignalen som kallas Grande Valse i Nokias lurar och debuterade i Nokia 2110 redan 1994.

Enligt Wikipedia hörs den runt om på jorden ungefär 1,8 miljarder gånger per dag.

Men det är inte omöjligt att Lukas Kmit hört musiken innan Nokia lade beslag på den. För frasen är hämtad från en komposition för gitarr av spanjoren Francisco Tárrega som han skrev 1902.

Uppdatering 24/1 2012:

I kommentarerna till videon hos Youtube ifrågasätts om den är autentisk. Många tror att det i själva verket är en reklamkupp från Nokia eller någon annan skämtare.

Det som talar för att videon är ”äkta” är att den är filmad under en större konsert som finns fotodukumenterad på den slovakiska webbplatsen ”pis.sk”.

Där finns även videor från flera framträdanden under konserten. Exempelvis en drygt tio minuter lång version av framträdandet som störs av mobilsignalerna.

Videon verkar inte heller ha marknadsförts speciellt väl. Den laddades upp till Youtube redan 30 juli 2011. Men den fick sitt genomslag ganska nyligen när första hänvisningen från Facebook dök upp 12 jauari 2012, enligt Youtubes statistik.

Men det finns faktiskt en koppling mellan Lukas Kmit och Finland, även om den i det här fallet är långsökt. Enligt den slovakiska sajten "hc.sk" har Lukas Kmit spelat i en orkester där Esa Pekka Salonen dirigerade.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer