Här blir granen påtänd

2008-12-05 14:37  
Före och efter: granen blir alltmer påtänd i takt med att dansarna blir fler och dansen livligare. Foto: Karl-Petter Åkesson

I år kan lekarna kring granen bli en spännande upplevelse. Åtminstone om man dansar runt den gran som klätts av interaktionsdesigners från Sics, Chalmers och Göteborgs universitet.

Den årliga granklädnadstävlingen på Liseberg har i år lockat bland annat en sångerska, en idrottsförening, ett dansband, en radioprofil, ett gäng hårdrockare och en grupp interaktiva designers. Totalt slåss tio bidrag om det ärofulla Gran Prix, som utgörs av en dag på nöjesfältet.

Interaktörernas gran tänder till när det bjuds upp till ”små grodorna”, ”räven raskar” och ”väva vadmal”. Den smarta granen, som fått användarnamnet UseGranN på äkta Sics-snack, blir alltmer påtänd i takt med att dansarna blir fler och dansen livligare.

Granen kan tacka sin ”inbäddade logik” för sin förmåga att tindra till vid rätt tillfälle. Samtidigt kan omgivningen tacka samma logik för att den sparar julljusenergi när granen lämnats övergiven. För vem vill ta hand om en utbränd julgran till tjugondag Knut.

Den som vill kan gå in på Göteborgstidningens hemsida (www.gt.se) och rösta på sin favoritgran.

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer