Här är världens största Legobygge

2013-05-24 09:16  
Legomodellen av X-Wing är 3,4 meter hög, 13 meter lång och har en spännvidd på 13,4 meter. Foto: Lego

En modell av ett rymdskepp från Star Wars har byggts i Tjeckien och väger 20 ton. Drygt fem miljoner Legobitar gick åt.

Igår 23 maj avtäcktes världens största Legomodell på Times Square i New York. Det som presenterades var en fullskalig kopia av rymdskeppet X-Wing från Star Warsfilmerna.

Modellen byggdes ursprungligen av 32 personer vid Lego Model Shop i Tjeckien där det tog dem fyra månader och 17 000 mantimmar att få allt på plats. Resultatet blev ett 13 meter långt bygge som väger drygt 20 ton och består av 5,3 miljoner byggbitar. Men hela vikten kommer inte från Legoklossar. Som skelett används en stålkonstruktion. Det är bland annat till för att rymdskeppet inte ska skaka sönder av vibrationerna från tunnelbanan i New York eller jordbävningar i Kalifornien dit bygget ska fraktas efter visningen i New York, skriver Lego i ett pressmeddelande.

Vid sidan av modellbyggarna var även ingenjörer, hållfasthetsexperter, designers och logistikpersonal inblandade i att realisera projektet som tog ett år från idé till färdigställande.

När bygget stod klart i Tjeckien monterades det ner till 34 moduler som med båt fraktades till USA där modellen monterades ihop igen.

<iframe width="468" height="264" src="http://www.youtube.com/embed/rHTb0q5-aUg?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer