Här är världens största gasturbin

2014-10-06 14:12  
GE:s nya turbin "Harriet" väger 360 ton och har kostat 7,2 miljarder kronor att utveckla. Foto: General Electric

En ny gasturbin ger lika mycket el som en kärnreaktor.

General Electric testar nu sin nya gasturbin 9HA med smeknamnet Harriet. Den är enligt företaget världens största och mest effektiva gasturbin som i princip är en jetmotor som driver en elgenerator.

Verkningsgraden anges till 61 procent och effekten från generatorn är 397 megawatt vilket kan jämföras med kärneaktorn Oskarshamn 1 som har nettoeffekten på 494 megawatt.

Det amerikanska kraftbolaget Exelon har beställt fyra 9HA till en anläggning i Texas som ska producera två gigawatt vilket ska ge all el som behövs till två miljoner hushåll. Den affären är värd motsvarande 3,6 miljarder kronor och totalt har General Electric fått in order för drygt nio miljarder kronor på sin nya gasturbin.

Utvecklingskostnaden för den nya turbinen som väger 360 ton anges till 7,2 miljarder kronor.

Enligt ett pressmeddelande är turbinen mycket flexibel och kan på 30 minuter gå från avstängt läge till full effekt. Det gör att en kraftanläggning snabbt kan anpassa sig till varierande energibehov och integreras i ett nät med el från exempelvis vind och sol.

- När det behövs trycker man bara på en knapp så kommer kraften när det slutar blåsa, säger turbinens marknadschef Mike Gradoia.

Jan Melin

Mer om: gasturbin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer