Här är världens mest stabila ljuskälla

2015-09-30 14:55  
Foto: University of Geneva

För att testa ett verktyg som ska granska exoplaneter har forskare konstruerat världens mes stabila ljuskälla.

2017 ska satelliten Cheops börja granska och mäta diametern på planeter som hittats i andra stjärnsystem.

Det görs via ljusmätningar när exoplaneterna passerar framför sina stjärnor.

För att på jorden kunna testa satellitens ljusdetektorer krävs en ljuskälla vars ljusstyrka är mycket stabil. Och den stabilitet på 0,002 procent som krävs har hittills inte kunnat realiseras. Men nu har forskare vid University of Geneva i Schweiz lyckats konstruera ett patentsökt instrument som ger världens mest stabila ljus och därmed möter kraven för testerna som måste göras, skriver universitetet.

I tidigare liknande instrument är det själva ljuskällan som stabiliserats men i systemet som utvecklats i Schweiz är det i stället ljusstrålen som kan moduleras till ett stabilt läge.

Tekniken har hittills bara testats i laboratoriemiljö men nu ska forskarna testa den i en simulerad rymdmiljö där utrustningen placeras i en tank vars temperaturvariationer efterliknar dem som Cheops kommer att möta i rymden. Related content

Jan Melin

Mer om: Ljus Rymden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer